luni, 6 septembrie 2010

Efectul Lucifer-Cum devin rai oamenii buni?- experiment

M-am hotarat cu greu sa postez pe pagina filialei a carei vicepresedinte sunt. Nu am nici talentul si nici “verbul” sau “penita “ sau cum vreti sa-i spuneti,ale colegilor antepostatori ,dar profitand de caracterul “think-tank” al site-ul SCMD,mi-am invins temerile
Experimentul amintit in titlu, a fost facut in 1971, in sectia de psihologie a universitatii Stanford (SUA) de catre profesorul Philip Zimbardo pe un grup de 18 studenti voluntari platiti cu 15 dolari pe zi.
Acestia au fost impartiti prin tragere la sorti,in prizonieri si gardieni. In subsolul sectie psiho au fost amenajate trei celule, monitorizata permanent video si audio,in care au fost inghesuiti 3 detinuti voluntari paziti de 3 gardieni voluntari care lucrau in schimburi de cate 8 ore. Cu acordul lor, detinutii voluntari au fost arestati cu sirene si catuse in proprile locuinte,rasi in cap,imbracati cu o camasa lunga si inscriptionati cu un numar ce tinea loc de nume,izolati complet fara a avea repere legate de timp sau orientare spatiala Apoi au fost supusi unor tratamente specifice inchisorilor care i-au inrait rapid transformandu-i in rebeli autentici
Din pacate SOLIDARITATEA(ce cuvant mare si greu) acestora a durat 2 zile iar experimental s-a incheiat dupa 5 zile cu toate ca era planificat pentru 2 saptamani!!!!!
Acelasi sentiment de “inraire” l-am simtit sambata dimineata,cand ,militar constiincios fiind,am urmarit emisiunea Pro Patria de pe TVR1
Primul subiect al emisiunii s-a referit la recalcularea pensiilor si s-a “bucurat” de prezenta sefului Directiei Financiare-contabile a MApN,d-na general de brigada Maria Lupu.
Imbracata in tinuta mozaic ,ornata cu un coc imens si citind de pe un A4 mototolit,respectiva doamna ne-a amenitat cu un duritate in glas,asemenea femeilor comisar politic din armata sovietica, sa ne facem cererile de recalculare a pensiilor ca altfel o incurcam si vom fi penalizati primind din ianuarie 2010 o pensie de 732,8 lei.
Degetul a fost aratat la fel de amenitator inspre cei care si-au facut datoria in armata tarii zeci de ani si acum traiesc un sentiment de amaraciune si dezgust. fata de tot ce se intampla cu tara,cu institutile de forta ale statului si cu ei ca oameni prin care Romania a fost primita in NATO. Se uita cam repede ca armata prin acesti pensionari,mai vechi sau mai noi a fost o buna bucata de timp cel mai valoros ambasador al tarii, intr-o perioada cand alte entitati cu raspunderi in relatiile externe nu prea scoteau capul prin lumea asta rau facuta.
D-na “comisar politic” nu a uitat sa aminteasca de grija pe care MApN o poarta pensionarilor si de faptul ca pensile pana la 3000 de lei nu vor scadea “simtitor” alt epitet manipulator scos din arsenalul propagandistic de prost gust,inceput impotriva celor care indraznesc sa mai ravneasca la o pensie decenta,de PM a Romaniei in iarna lui 2009 cand am fost catalogati cu obstinatie ca avand pensii nesimtite. Prin acest “simtitor” se incearca a “n” oara sa se dezbine pensionarii militari si indeamna la pasivitate din partea celor a caror pensii se incadeaza in limita ad-hoc rostita de mai marii zilei in toate ocaziile(acesti pensionari fiind cei mai numerosi)
Domnia sa a uitat sa spuna ca Ordinul M101/23.08.2010 nu respecta nici macar ceea ce tot “maria sa”,a stipulat cu ajutorul politicienilor, aflati vremelnic la putere in Legea 119/2010 si H.G 735/2010,ascunzand anexa prin care se cere recalcularea pensiilor si care este adresata structurii din subordine,nefacand diferenta dintre procurarea datelor privind veniturile si cererea de recalculare a pensiilor. In aceiasi uitare si cu aceiasi nonsalanta sunt incalcate prin acelasi ordin emnat de Legea 119 si H.G 735(acte normative facute pe genunchi,in mare viteza ca vine control de la FMI) Statutul cadrelor militare,Legea 19/2000,Constitutia tari,tratatele internationale la care Romania este parte si mai ales bruma de demnitate a militarilor active sau in rezerva .
De ca sunt scoase din categoria venituri realizate lunar contravaloarea echipamentului,norma de hrana,indemnizatiile pentru plata chiriei,indemnizatiile de instalare,platile compensatorii si ajutoarele la trecerea in rezerva etc de care alte categorii privilegiate au beneficiat la trecerea la pensie si au ramas si cu pensia nerecalculata
Conform Codului Muncii ziua de munca este de 8 ore si in socialism si in capitalism dar noi militarii nu prea am beneficiat de aceasta prevedere.Daca am fi adunat orele muncite in plus in seviciile pe unitate(3-4 pe luna)aplicatiile interminabile,muncile agricole,industriale si alte activitati, lejer fiecare militar ar fi adunat un an si jumatate de zile/munca .
In final pe langa de ce-urile care se aduna tot mai multe, trebuie sa ne gandim la SOLIDARITATE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu