joi, 26 iulie 2012

Conceptul realist al tranziţiei la PDL

"Afirmăm demnitatea inalienabilă a fiecărei fiinţe umane. Pentru noi, omul este subiect şi nu obiect al istoriei, scop şi nu mijloc al acţiunii politice."

"3.  Scopul Partidului Democrat, ca partid aflat la guvernare, este acela de a sprijini şi pregăti cetăţenii României pentru noile provocări ale perioadei post-tranziţie, ale integrării ţării în Uniunea Europeană, de a susţine, atât în plan intern, cât şi în plan internaţional acea formă de capitalism care îşi dovedeşte eficienţa în satisfacerea intereselor sociale ale cetăţenilor români. Partidul Democrat se adresează unor categorii sociale diverse, promovând valorile morale ale binelui comun, ale justiţiei, ale corectitudinii între partenerii de dialog social."

"4. Partidul Democrat este partidul reformelor inteligente şi oneste, în acord cu aşteptările oamenilor, este partidul guvernării trasparente. Partidul Democrat este partidul care-şi propune finalizarea tranziţiei de la un climat injust, al decalajelor abisale între categoriile sociale, la formele de organizare pe orizontală, la munca în echipă pentru binele comun şi la diferenţierea socială prin calitate profesională şi umană."

"Conceptul realist al tranziţiei care reuşeşte întotdeauna este acesta: reforme împreună cu oamenii, cu respect pentru şansele şi interesele lor, nu împotriva lor! "

"Libertatea de exprimare, libertatea religioasă şi de gândire, libertatea de mişcare, libera concurenţă, libera manifestare a fiinţei umane nu mai sunt doar deziderate, ci sunt drepturi dobândite cu greu, asupra respectării cărora trebuie să veghem pentru că, derapajele care au existat, până în noiembrie 2004, să nu se mai producă într-o societate românească modernă, europeană.

(Extrase din Moţiunea PDL "România prosperă, România democrată", 7 iunie 2005) 




Să facem o comparaţie între declaraţiile (cuvintele) moţiunii şi ceea ce s-a întâmplat pe 15 ianuarie 2012 în Piaţa Universităţii. Iniţial, au protestat oameni paşnici împotriva direcţiei reformelor PDL (desfiinţarea spitalelor, privatizarea asistenţei sanitare etc.) Pe urmă lucrurile s-au complicat, dar îmi pun întrebarea de ce s-a făcut uz de forţă în mod excesiv ? Nu cumva au fost încălcate şi drepturile la liberă exprimare şi mişcare ? Nu era cazul să fie înfiinţată o comisie de anchetă parlamentară care să elucideze misterele ?