vineri, 14 iunie 2013

Miza Constituţiei revizuite

Până la urmă care poate fi miza revizuirii Constituţiei ? Cred că din toate informaţiile transmise de Comisia pentru revizuirea Constituţiei, din toate prezentările şi interpretările oferite cu largheţe de anumite posturi de televiziune mai nimeni nu a înţeles mai nimic. Ce-i Constituţia asta revizuită, oare o Mărie cu altă pălărie ? Cică, musai să fie trecută "regionalizarea" ca să putem primi bani europeni ... Dar, banii europeni - o poate constata oricine - vin mai degrabă pentru regiunile cu competenţe politice decât pentru regiunile administrative. Adică, acum când Grecia agită din nou apele, uite că UE nu va găsi altceva mai bun de făcut decât să ne umple de bani pentru a dezvolta regiunile !? Păi banii trebuie daţi acolo unde e monedă europeană nu firfirici orientali. Cică, e musai ca preşedintele să fie deposedat de prea multă putere ... Dar nu era mai simplu să se renunţe cu totul la o funcţie care este numai decorativă ? Premierul să fie preşedinte la fel ca în sistemul american. Cică, vor fi dezambiguate unele sintagme constituţionale, dar nici un cetăţean dintre cei de rând nu a văzut proiectul ca să-şi dea seama de asta. Cică, va face poporul mai puternic, dar toţi parlamentarii avizaţi sunt de acord asupra sacrosanctităţii mandatului imperativ.
Acum, a mai apărut şi circul ăsta de prost gust cu referendumul "jos 500, sus 300" şi "parlamentul-garsonieră". Păi de ce ?
Pare evident că în secunda întâi după introducerea "regionalizării" în Constituţie unele state europene şi nu numai vor înţelege asta [că tot nu ştiu ei prea bine limba română] ca pe o regionalizare cu competenţe politice. În secunda a doua se va întâmpla ceva contra spiritului legii fundamentale. Dar, vor participa cetăţenii la referendum ? Ei, aici e o mare bubă, fiindcă cei 7,4 milioane au înţeles că, ori votezi, ori nu votezi, rămâne coabitarea. Iar, cei cercetaţi pentru delictul de "entuziasm electoral" se uită de pe acum la Biblie în locul formularului electoral. Ceilalţi trebuie bine calculaţi pentru a fi stabilit pragul la vot. Deci, vor fi două referendumuri în aceeaşi zi, pentru economie. Se presupune că înfometaţii vor vota la primul referendum cu DA şi la al doilea cu NU. Se presupune că cei 7,4 vor vota la primul cu NU şi la al doilea cu DA. Şi că ei vor veni la vot ca să-şi demonstreze încă o dată ura neţărmurită faţă de preşedintele care, evident, în lupta cu sistemul ticăloşit şi preamulţii parlamentari nu are altă armă decât voinţa poporului. Se presupune că simpatizanţii poporului (deci, şi ai preşedintelui) vor vota la primul cu DA, iar la al doilea cu NU. Ăştia ar fi din mediul urban. Cei din mediul rural au votat şi în 2009 cu DA, deşi unele guri rele spun că au fost mobilizaţi la vot zicându-li-se că votează pentru primirea în ţară de fonduri europene. Desigur, ei vor vota la primul referendum cu DA şi la al doilea cu NU. Înţelegeţi cât este de complicat şi ce calcule matematice precise trebuie făcute ? Şi asta numai din vina unor partide care împreună au fost de acord să alcătuiască un algoritm perfid care să pună în faţa alegătorilor numai figuri noi, populare şi democratice, iar pe din dos să se infiltreze tot vechii caizi. Oare împreună sunt de acord să revizuiască Constituţia ? Eu zic că salvarea ar veni tot de la preşedintele nostru, care nu e tocmai un om rău. De cele mai multe ori le zice politicienilor care greşesc în faţă. Acum ca să nu mai facem atâtea calcule ar putea să renunţe la referendum. Cine vrea Constituţia revizuită merge şi votează, iar cine nu, nu ! Iar dacă nu se mai poate renunţa la referendum, atunci măcar să fie unul legat de iniţiativa de legiferare cetăţenească, ceea ce ar însemna mai multă democraţie participativă, directă. Şi asta chiar ne trebuie !
Pănă la urmă, "eu cu cine votez" ?